Kunnen trapliften helpen ouderen onafhankelijk te laten blijven?

Ouder worden brengt veel nieuwe mogelijkheden en vrijheden met zich mee, maar heeft ook zijn beperkingen. Veel senioren beginnen fysieke kwetsbaarheid te ervaren, wat het op en af lopen van de trap moeilijk en potentieel gevaarlijk kan maken. Gelukkig bieden trapliften een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing om de mobiliteit in het huis te verbeteren.

Introductie van trapliften

Een traplift is een stoel die aan een rail is bevestigd die u met een hendel kunt bedienen en er zijn afstandsbedieningen boven en onder aan de trap, zodat de stoel altijd kan worden opgeroepen als u hem nodig heeft. U stapt gewoon in, sluit de gordel en geniet van de rit naar boven en beneden van uw trap of trappenhuis.¹ Trapliften werken over het algemeen op batterijen die op elk eindpunt aan de onder- en bovenzijde worden opgeladen. In veel gevallen kunnen elektrische trapliften in uw huis worden geïnstalleerd voor minder geld dan u denkt.

Heb ik echt een traplift nodig?

Zelfs als u of uw partner zich op dit moment niet in een fase bevindt waarin een traplift noodzakelijk lijkt, kunt u zich vergissen. Veel senioren hebben te maken met kwetsbaardere spieren en botten en daardoor is de kans op een val groter. Vallen kan leiden tot veel ongewenste stress en gevolgen voor de gezondheid.

Bovendien kunnen sommige senioren zich te veel inspannen bij het op en af gaan van de trap, wat extra gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Daarom is het het beste te denken over trapliften als zowel preventief als handig. Ze maken het leven gemakkelijker, maar helpen ook ernstige problemen te voorkomen.¹

Wat als ik een rolstoel gebruik?

Als u momenteel gebruik maakt van een rolstoel zijn er trapliften die precies hiervoor zijn ontworpen. Wanneer u in een rolstoel zit is het op en af lopen van een trap meestal geen optie, maar trapliften kunnen dit probleem oplossen. Ze kunnen u ook geld besparen dat u anders misschien moet besteden aan het betreden van een woonzorgcentrum of het verhuizen naar een andere woning. Trapliften maken het mogelijk voor ouderen en mensen van alle leeftijden – ook voor rolstoelgebruikers – om zo onafhankelijk mogelijk te blijven en de frustratie en gezondheidsrisico’s van het te voet de trap op en af gaan te vermijden.²

Hoeveel zal het installeren van een traplift kosten?

De kosten van een traplift zijn afhankelijk van wat voor soort trap u heeft, hoe groot deze is en wie u inhuurt om de klus te klaren. De kosten van een traplift op een rechte trap beginnen echter bij ongeveer 3.500 euro en als er veel bochten zijn kan het oplopen tot ongeveer 6.000 euro. In veel gevallen kunt u een gratis prijsopgave aanvragen en eenvoudig nagaan hoeveel het precies zou kosten om een traplift in uw huis te laten installeren.³

Veiligheidsmaatregelen

Als een traplift een beetje riskant klinkt, maak u dan geen zorgen. Alle trapliften worden voorafgaand aan de installatie zorgvuldig getest om er zeker van te zijn dat ze volledig veilig zijn. Bovendien draait de zitting van de traplift mee, zodat u gemakkelijk kunt draaien en uitstappen als u de boven- of onderkant van de trap bereikt. In het geval van stroomuitval, starten de reservebatterijen op en brengen ze u met perfect comfortabel naar uw bestemming. Een andere extra bonus is dat veel trapliften voorzien zijn van garanties, zodat er geen problemen ontstaan.

Meer redenen om een traplift te overwegen

De belangrijkste reden om een traplift te installeren is voor de mobiliteit, maar onafhankelijkheid en verbetering van de levensstijl zijn belangrijke secundaire redenen. Het hebben van een traplift maakt delen van uw huis, die voorheen moeilijk of zelfs onmogelijk te bereiken waren, weer toegankelijk. In plaats van hele kamers te laten verhuizen of herinrichten, is uw hele huis weer bereikbaar en wordt het gemakkelijk om u te verplaatsen.

Het vinden van een traplift hoeft niet moeilijk te zijn. Een eenvoudige zoekopdracht op het web kan veel lokale dienstverleners opleveren die het hele proces van het vinden en installeren van een traplift voor uw huis aankunnen. U hoeft alleen maar de offertes van meerdere aanbieders te vergelijken en de beoordelingen zorgvuldig te lezen om er zeker van te zijn dat de door u gekozen trapliftaanbieder de best mogelijke keuze is.

Verwante onderwerpen (advertenties)
Vind trapliftaanbieders

[1] https://www.snowdropindependentliving.co.uk/the-benefits-of-a-stairlift/
[2] https://www.aginginplace.org/6-benefits-of-stairlifts-for-wheelchairs/
[3] https://www.thyssenkrupp-homesolutions.nl/trapliften/prijs-traplift.html