Получаване на личен заем онлайн

Вече е възможно да получите личен заем от комфорта на вашия телефон или компютър. Има много налични опции и всеки може да започне, като направи само кратко онлайн проучване.

В днешния дигитален свят е по – лесно от всякога да намерите заем. Отминаха дните на ходене до най – близката банка и осъществяване на преговори с търговски представител. Вместо това има безброй банки и други кредитори онлайн, всички конкуриращи се за клиенти. Това създаде среда, в която има някои наистина страхотни заеми с разумни лихвени проценти, лесни онлайн заявления и бързо предоставяне на средства.

Въпреки че интернет създаде голям брой лесни за достъп кредитори, не всички от тях са идеални. Все още има някои доставчици на заеми с големи скрити такси, високи лихвени проценти и трудни процеси на кандидатстване. Как различавате доброто от лошото? Ето някои важни неща, за които трябва да внимавате.

Внимавайте за скрити такси

Едно от най – важните неща, на които трябва да обърнете внимание, когато решавате кой кредитор да използвате, са скритите такси. Например, много кредитори налагат голяма такса, след като сте успешно одобрени за заем. Тези такси могат да се наричат по различен начин, като „начална такса“, „такса за обработка“, „такса за одобрение“, „такса за първоначално плащане“ и други. В някои случаи може да изглежда, че получавате по – евтин заем от един доставчик, но след голямата начална такса в крайна сметка сделката се оказва по – лоша.¹

Някои кредитори също имат по – малка месечна такса за администриране или обслужване, която идва със заема. Това обикновено е малка месечна такса, която се изисква да се плаща за целия срок на кредита. Въпреки че тези такси не са твърде големи, те със сигурност могат да се натрупат.

Само защото кредитор начислява допълнителни такси, не означава, че е лоша компания. Просто е важно да имате предвид тези такси, когато сравнявате общите разходи на различни доставчици.

Лихвени проценти

Друг важен фактор, който трябва да вземете предвид при теглене на заем, е лихвеният процент, често известен като „ГПР“ или годишен процент на разходите. Това е цифра, която представлява процента лихва, която ще плащате върху остатъка от заема всяка година. Естествено, колкото по – нисък е лихвеният процент или ГПР, толкова по – добре.²

Обикновено нито една банка или кредитна институция не предлага еднакъв лихвен процент за всички. Предоставеният лихвен процент може да зависи от размера на взетия заем, продължителността на периода на изплащане на заема и вашата собствена финансова история.

Като цяло най – ниските лихвени проценти се предлагат за най – големите заеми, най – дългите периоди на изплащане и за хора с добра финансова история. Все пак е възможно да получите приличен лихвен процент, ако не отговаряте на тези критерии. Това е просто начинът да получите най – добрата възможна цена.

Процесът на кандидатстване

За щастие е обичайно повечето кредитори да предлагат изцяло онлайн приложения. В повечето случаи не е необходимо физически да ходите на място, за да бъдете одобрени и да получите заем. Понякога ще трябва да изпратите по пощата някои подписани документи, но дори това вече обикновено се случва цифрово.

Въпреки това, изискванията за кандидатстване за заем при всеки кредитор се различават значително. Някои кредитори ще изискват минимален доход и липса на лоша финансова история, докато някои няма да приемат самостоятелно заети лица или хора на пенсия. Други кредитори няма да имат нито едно от тези изисквания.³

Необходимите конкретни документи също ще варират, но обикновено ще ви е необходима някаква форма на документ за самоличност, банкови извлечения и/или доказателство за адрес, а понякога и доказателство за доход.

Видове кредити

Важно е да се отбележи, че има лесни начини да получите заеми с много по – ниски лихви. Например кредитите с обезпечение са заеми, обезпечени с някаква форма на гаранция, често дом или кола. Тези кредити обикновено имат много по – ниски лихвени проценти от необезпечените заеми, тъй като ако не можете да платите заема, заемодателят може да влезе във владение на вашето обезпечение.⁴

Много хора няма да се чувстват комфортно с идеята за кредит с обезпечение, но ако вие не сте от тях, това определено е продукт, който ще искате да потърсите при вашия кредитор. Това е лесен начин да вземете много по – евтин заем.

Ако конкретно търсите кредит за закупуване на къща или кола, лихвените проценти по тези заеми обикновено също са по – евтини. Това е така, защото те обикновено са по – дългосрочни, за които често изискват депозит, и обикновено колата или къщата, които купувате със заема, също се използват като обезпечение.⁵

Къде да намерите страхотни кредитори

Най – добрият начин да намерите подходящ кредитор е да потърсите онлайн. Интернет не само предоставя много повече възможности, но и допълнителната конкуренция принуждава онлайн кредиторите да предлагат най – добрите условия, които могат. Също така е много по – лесно да сравнявате различни доставчици онлайн. В много случаи може да има смисъл да кандидатствате при няколко кредитора и да приемете този, който ви одобри с най – добрите условия и най – ниските лихвени проценти.

Само не забравяйте, че правенето на собствено проучване е от решаващо значение. Трябва да се уверите, че кредиторът, който в крайна сметка ще изберете, има добри отзиви и предлага атрактивни лихвени проценти и изгодни условия. Един от най – добрите начини да предприемете тази стъпка е просто да направите онлайн търсене. Това бързо ще ви покаже някои от основните кредитори във вашата страна, така че можете да започнете процеса на намиране на най – добрия кредитор за вашите условия.[1] https://www.businessinsider.com/personal-finance/what-is-an-origination-fee-the-admin-fee-on-a-loan?r=US&IR=T
[2] https://www.admiral.com/loans/what-is-apr
[3] https://www.finder.com/uk/personal-loan-documents
[4] https://www.thebalance.com/secured-loans-2386169
[5] https://www.finder.com/uk/car-loans-vs-personal-loans