Hvordan få et veldig bra privatlån i Norge

I dagens digitale verden er det lettere enn noensinne å finne et lån. Tiden da vi gikk inn i nærmeste bank og forhandlet med en kundekonsulent er over. I stedet er det utallige banker og andre långivere på nettet, som alle konkurrerer om kundene. Dette har ført til en situasjon hvor det finnes en del virkelig bra lån med rimelige lånerenter, brukervennlige nettbaserte lånesøknader og rask utbetaling av lånemidlene.

Selv om internett har skapt et stort antall av lett tilgjengelige långivere, er ikke alle optimale. Det finnes fortsatt noen långivere med store skjulte gebyrer, høye lånerenter, og kompliserte søknadsprosesser. Hvordan skiller du de gode fra de dårlige? Her er noen viktige ting å se opp for.

Se opp for skjulte gebyrer

En av de viktigste tingene å være oppmerksom på ved valg av långiver er skjulte gebyrer. Mange långivere pålegger f.eks. et stort gebyr så snart du er blitt godkjent for å få et lån. Disse gebyrene kan ha mange navn, slik som oppstartsgebyr, behandlingsgebyr, godkjenningsgebyr, opprinnelsesgebyr med flere. I noen tilfeller kan det synes som om du får et rimeligere lån fra en leverandør, men det store oppstartsgebyret gjør at det ender opp med å være en dårligere avtale.¹

Noen långivere har også et mindre, månedlig administrasjons- eller servicegebyr som følger lånet. Dette er vanligvis et lite, månedlig gebyr som må betales over hele lånets levetid. Selv om disse gebyrene ikke er så store, kan de saktens summere seg opp.

Bare det at en långiver pålegger ekstra gebyrer betyr ikke at det er en dårlig aktør. Det er bare viktig å ha disse gebyrene i mente når du sammenligner de totale kostnadene til forskjellige leverandører.

Rentesatser

En annen utrolig viktig faktor å ta med i betraktningen ved låneopptak er den effektive lånerenten, ofte kalt ‘effektiv rente’. Dette er et tall som representerer lånerenten du vil betale av saldoen på lånet hvert år. Naturligvis er det slik at desto lavere effektiv rente, desto bedre.²

Vanligvis er det ingen bank eller långiver som tilbyr den samme lånerenten til alle. Lånerenten du får avhenger av lånets størrelse, avdragstiden og din egen økonomiske historikk.

Generelt tilbys de laveste lånerentene på de største lånene, for de lengste avdragsperiodene og til personer med veldig bra økonomisk historikk. Likevel er det også mulig å få en tilfredsstillende lånerente om du ikke oppfyller disse kriteriene. Dette er bare måten å oppnå den absolutt beste satsen på.

Heldigvis er det vanlig at de fleste långiverne tilbyr fullstendig nettbaserte søknader. I de fleste tilfeller er det ikke behov for å gå noe sted fysisk for å bli godkjent, og for å få et lån. Noen ganger må du sende inn noen signerte dokumenter med posten, men selv dette skjer for det meste digitalt nå.

Likevel varierer kravene for å søke om lån betydelig fra långiver til långiver. Noen långivere krever en minstelønn og ingen dårlig økonomisk historikk, mens andre ikke aksepterer personer som jobber for seg selv eller pensjonister. Andre långivere stiller ingen av disse kravene.³

De spesifikke dokumentene som kreves varierer også, men du vil sannsynligvis trenge en form for ID, bankutskrifter og /eller bevis på adresse og av og til bevis på inntekt.

Lånetyper

Det er viktig å merke seg at det finnes enkle måter å få lån med mye lavere lånerenter på. For eksempel lån med sikkerhet, som er lån som er sikret med en form for pant, vanligvis i et hus eller en bil. Disse lånene har vanligvis mye lavere lånerenter enn lån uten sikkerhet. Detter fordi at långiver kan overta pantet ditt dersom du ikke klarer å betale ned lånet.⁴

Mange vil ikke være komfortable med tanken på lån med sikkerhet, men hvis du er det, så er det absolutt noe du bør se etter hos din långiver. Det er en enkel måte å ta ut et mye rimeligere lån på.

Hvis du spesifikt er ute etter et lån for å kjøpe hus eller bil, så er lånerentene på disse lånene typisk lavere. Det er fordi dette vanligvis er lån med lang avdragstid og krav til en viss egenkapitalandel, i tillegg til at huset eller bilen du kjøper med lånet typisk stilles i pant.⁵

Hvor finner man de beste långiverne

Den beste måten å finne en veldig bra långiver på er å lete på nettet. Ikke bare gir internett langt flere alternativer, men den ekstra konkurransen tvinger nettlångivere til å tilby de beste betingelsene de kan. Det er også mye enklere å sammenligne forskjellige leverandører på nettet. I mange tilfeller kan det være fornuftig å søke hos flere långivere, og gå for den som godkjenner deg med de beste betingelsene og de laveste lånerentene.

Bare husk på at det å gjøre dine egne undersøkelser er avgjørende. Du bør forsikre deg om at den långiveren du til slutt velger har gode anmeldelser, tilbyr attraktive lånerenter og gunstige betingelser. En av de beste måtene å starte denne ferden på er å gjøre et enkelt nettsøk. Dette viser deg raskt noen av de største långiverne i landet ditt, slik at du kan starte prosessen med å finne den beste långiveren tilpasset din situasjon.

Beslektede emner (annonser):
Finn lånealternativer


[1] https://www.businessinsider.com/personal-finance/what-is-an-origination-fee-the-admin-fee-on-a-loan?r=US&IR=T
[2] https://www.admiral.com/loans/what-is-apr
[3] https://www.finder.com/uk/personal-loan-documents
[4] https://www.thebalance.com/secured-loans-2386169
[5] https://www.finder.com/uk/car-loans-vs-personal-loans