Privatlån finns tillgängliga nu

Det är nu möjligt att få ett privatlån bekvämt genom telefonen eller datorn. Det finns många tillgängliga alternativ och vem som helst kan komma igång genom att bara göra lite efterforskningar på nätet.

I dagens digitala värld är det lättare än någonsin att hitta ett lån. Borta är dagarna då du var tvungen att gå in i närmaste bank och förhandla med en säljare. I stället finns det otaliga banker och andra långivare online som alla konkurrerar om kunder. Detta har skapat en miljö där det finns några riktigt bra lån med rimliga räntor, enkla online-applikationer och snabb utbetalning.

Internet har skapat ett stort antal lättillgängliga långivare, men alla är inte idealiska. Det finns fortfarande låneleverantörer med stora dolda avgifter, höga räntor och komplicerade ansökningsprocesser. Hur skiljer du de goda från de dåliga? Här är några viktiga saker att se upp för.

Se upp för dolda avgifter

En av de viktigaste sakerna att vara uppmärksam på när du bestämmer vilken långivare att använda är dolda avgifter. Till exempel sätter många långivare en stor avgift när du blivit godkänd för ett lån. Dessa avgifter kan ha olika namn, till exempel ‘uppsättningsavgift’ ‘behandlingsavgift’ ‘godkännandeavgift’ ‘ursprungsavgift’ med flera. I vissa fall kan det tyckas att du får ett billigare lån från en långivare, men efter den stor uppsättningsavgiften blir det en sämre affär.¹

Vissa långivare har också en mindre månatlig administrations- eller serviceavgift som följer med lånet. Detta är vanligtvis en liten månadsavgift som måste betalas under lånets livslängd. Även om dessa avgifter inte är så stora, växer de med tiden.

Bara för att en långivare tar ut extra avgifter betyder det inte att de är ett dåligt företag att använda. Det är bara viktigt att ha dessa avgifter i åtanke när du jämför de totala kostnaderna för olika långivare.

Ränta

En annan stor faktor att tänka på när man tar ett lån är räntan, ofta känd som ”APR” eller årlig procentuell ränta. Detta är en siffra som representerar den procentuella ränta du betalar på saldot på lånet varje år. Naturligtvis, ju lägre ränta eller APR, desto bättre.²

Vanligtvis erbjuder ingen bank eller långivare samma ränta för alla. Den räntesats som du tillhandahålls kan bero på storleken på det lånade beloppet, varaktigheten på lånets återbetalningsperiod och din egna ekonomiska historia.

I allmänhet erbjuds de lägsta räntorna för de största lånen, de längsta återbetalningsperioderna och för personer med bra ekonomisk historia. Det är dock fortfarande möjligt att få en anständig ränta om du inte uppfyller de kriterierna. Det är bara sättet att få den absolut bästa möjliga räntan.

Lyckligtvis är det vanligt att de flesta långivare erbjuder ansökningar helt online. I de flesta fall behöver man inte fysiskt gå någonstans för att godkännas för och få ett lån. Ibland måste du skicka in några signerade dokument men till och med detta sker vanligtvis digitalt nu mera.

Kraven för att ansöka om ett lån hos varje långivare varierar dock avsevärt. Vissa långivare kommer att kräva en minimiinkomst och ingen dålig ekonomisk historia medan andra inte accepterar egenföretagare eller pensionärer. Andra långivare kommer inte att ha något av dessa krav.³

De specifika dokument som krävs kommer också att variera men du kommer att behöva någon form av ID, kontoutdrag och/eller bevis på adress och ibland bevis på inkomst.

Lånetyper

Det är viktigt att notera att det finns enkla sätt att få lån med mycket lägre räntor. Till exempel är säkrade lån de som stöds av någon form av säkerhet, ofta ett hem eller en bil. Dessa lån tenderar att ha mycket lägre räntor än lån utan säkerhet eftersom om du inte kan betala lånet kan långivaren ta besittning av din säkerhet.⁴

Många är inte bekväma med tanken på ett säkert lån, men om du är det är det definitivt något du ska förhandla om med din långivare. Det är ett enkelt sätt att få ett mycket billigare lån.

Om du specifikt letar efter ett lån för att köpa ett hus eller en bil, tenderar räntorna på dessa lån också att vara billigare. Det beror på att de tenderar att vara lån på längre sikt som ofta kräver en insats och vanligtvis används också bilen eller huset du köper som säkerhet för lånet.⁵

Var man kan hitta bra långivare

Det bästa sättet att hitta en bra långivare är att titta på nätet. Internet ger inte bara många fler alternativ, utan den extra konkurrensen tvingar online-långivare att erbjuda så bra villkoren de bara kan. Det är också mycket lättare att jämföra olika långivare online. I många fall kan det vara vettigt att ansöka av flera långivare och acceptera erbjudandet från de som godkänner dig med de bästa villkoren och de lägsta räntorna.

Kom bara ihåg att det är avgörande att genomföra din egna efterforskning. Du vill se till att långivaren du slutligen väljer har bra omdömen, ger attraktiva räntor och gynnsamma villkor. Ett av de bästa sätten att börja på denna resa är att göra en enkel online-sökning. En sådan visar snabbt några av de största långivarna i ditt land så att du kan börja processen med att hitta den bästa för din situation.

Relaterade ämnen (annonser):
Hitta lånealternativ


[1] https://www.businessinsider.com/personal-finance/what-is-an-origination-fee-the-admin-fee-on-a-loan?r=US&IR=T
[2] https://www.admiral.com/loans/what-is-apr
[3] https://www.finder.com/uk/personal-loan-documents
[4] https://www.thebalance.com/secured-loans-2386169
[5] https://www.finder.com/uk/car-loans-vs-personal-loans