Persoonlijke leningen in Nederland

Het is nu mogelijk om vanuit het comfort van uw telefoon of computer een persoonlijke lening af te sluiten. Er zijn veel opties beschikbaar. En iedereen kan na slechts een klein beetje onderzoek te doen al aan de slag.

In de digitale wereld van vandaag is het makkelijker dan ooit om een leningverstrekker te vinden. De dagen van het wandelen in de dichtsbijzijnde bank en onderhandelen met de medewerker achter het loket zijn voorbij. In plaats daarvan zijn er momenteel talloze online banken en kredietverstrekkers die strijden om cliënten. Dit heeft gezorgd voor een milieu waarin de grootste leningverstrekkers redelijke rentetarieven, makkelijke online aanmeldingsformulieren en snelle levering van fondsen aanbieden.

Hoewel het internet de poorten heeft geopend naar verschillende makkelijk benaderbare geldschieters, zijn een groot aantal van hen niet ideaal. Er zijn nog altijd leningsverstrekkers met verborgen kosten, hoge rentetarieven en moeilijke aanmeldingsprocedures. Hoe differentieer je tussen de goede en slechte bedrijven? Hier zijn een aantal zaken waar je op moet letten.

Kijk uit voor verborgen kosten

Eén van de belangrijkste zaken om op te letten wanneer je een leningverstrekker zoekt, zijn verborgen kosten. Bijvoorbeeld, veel leningverstrekkers maken gebruik van een hoge vergoeding wanneer u succesvol bent goedgekeurd voor een lening. Deze vergoedingen kunnen verschillende namen hebben, zoals ‘initiatiefkosten’, ‘verwerkingsvergoeding’, ‘goedkeuringsprovisie’, ‘originatiegeld’ en nog veel meer. In sommige gevallen lijkt het misschien alsof u een goede en goedkope lening hebt gekregen, maar na betaling van deze kosten blijkt het echter veel duurder uit te vallen.¹

Sommige leningsverstrekkers hebben tevens kleinere maandelijkse administratiekosten die inbegrepen zijn bij de lening. Dit betreft meestal een kleine maandelijkse betaling die doorloopt tot het einde van de lening. Hoewel deze kosten vaak niet groot zijn, kan het zeker oplopen.

Puur omdat een geldschieter bepaalde extra kosten in rekening brengt, betekent niet dat het een slecht bedrijf is. Het is echter wel een belangrijk detail om in uw achterhoofd te houden wanneer u de verschillende bedrijven met elkaar vergelijkt.

Rentetarieven

Een andere grote factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het afsluiten van een lening zijn de rentetarieven, die vaak bekend staan als het “JKP” of het Jaarlijks kostenpercentage. Dit is het percentage van de rente dat u elk jaar betaalt op het saldo van de lening. Uiteraard, hoe lager de rentetarieven of het JKP, hoe beter.²

Normaliter biedt geen bank of leningsverstrekker dezelfde rentetarieven aan als zijn concurrenten. De tarieven kunnen afhangen van de grootte van de lening, de duur van de terugbetalingsperioden en uw eigen financiële geschiedenis.

In het algemeen worden de laagste rentepercentages aangeboden voor de grootste leningen, de langste terugbetalingsperiodes en aan de mensen met de gunstigste financiële geschiedenis. Echter, het is alsnog mogelijk om een goed rentetarief te krijgen als je niet aan deze criteria voldoet. Dit is gewoon de manier om de best mogelijke tarieven te kunnen krijgen.

Het aanmeldingsproces

Gelukkig bieden veel leningverstrekkers een online aanmeldingsmogelijkheid aan. Het is vaak niet nodig om ergens fysiek naartoe te gaan om goedgekeurd te worden voor een lening. Soms moet u echter getekende formulieren opsturen, maar zelfs dat gebeurt tegenwoordig online.

De vereisten om een lening aan te vragen bij elke kredietverstrekker verschillen echter aanzienlijk. Sommige eisen een minimuminkomen en een goede financiële voorgeschiedenis, terwijl anderen ZZP’ers of mensen die van een pensioen leven niet accepteren. Andere leningsverstrekkers hebben echter niet dit soort vereisten.³

De specifieke documenten die nodig zijn zullen ook variëren, maar normaliter zal u een vorm van identificatie, bankafschriften en/of een bewijs van adres, en soms een bewijs van inkomen nodig hebben.

Leningtypen

Het is belangrijk om op te merken dat er makkelijke manieren zijn om leningen te krijgen met veel lagere rentepercentages. Bijvoorbeeld, gewaarborgde leningen zijn leningen die worden gedekt door een vorm van onderpand, vaak een huis of een auto. Deze leningen hebben over het algemeen een veel lagere rente dan ongedekte leningen, want als je de lening niet kunt betalen kan de geldschieter bezit nemen van je onderpand.⁴

Veel mensen zullen het niet fijn vinden dat hun lening vastzit aan een vorm van onderpand, maar als u dat wel bent, is het zeker iets waar u naar zult moeten kijken met uw leningsverstrekker. Het is een goede manier om een veel goedkopere lening te krijgen.

Als u specifiek op zoek bent naar een lening om een huis of auto te kopen, zijn deze rentetarieven vaak ook goedkoper. Dat is het geval omdat deze leningen vaak voor een lange duur gelden en een aanbetaling eisen. Ook wordt de auto of het huis dat u koopt vaak gebruikt als onderpand voor de lening.⁵

Waar de beste leningsverstrekkers te vinden zijn

De beste manier om een leningverstrekker te vinden is om online te kijken. Niet alleen geeft het internet veel opties, maar de concurrentie forceert online geldschieters ook om de beste voorwaarden aan te bieden. Tevens is het online veel makkelijker om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. In veel gevallen kunt u het beste verschillende leningverstrekkers benaderen en uiteindelijk degene met de beste voorwaarden selecteren.

Vergeet niet dat het cruciaal is om u eigen onderzoek te doen. U moet er zeker van zijn dat de leningverstrekker die u uiteindelijk kiest, goede beoordelingen en aantrekkelijke rentetarieven heeft, en gunstige voorwaarden aanbiedt. Eén van de beste manieren om te beginnen met deze zoektocht is om simpelweg te googlen. Dit zal u snel een aantal van de belangrijkste geldschieters in uw land laten zien, zodat u kunt beginnen met het vinden van de beste leningverstrekker voor uw situatie.[1] https://www.businessinsider.com/personal-finance/what-is-an-origination-fee-the-admin-fee-on-a-loan?r=US&IR=T
[2] https://www.admiral.com/loans/what-is-apr
[3] https://www.finder.com/uk/personal-loan-documents
[4] https://www.thebalance.com/secured-loans-2386169
[5] https://www.finder.com/uk/car-loans-vs-personal-loans